O όρος Άγχος προέρχεται από το ρήμα Άγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, όπου εμφανίζεται σε καταστάσεις που το άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, γενικότερα όταν έρχεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας προετοιμάζεται να αντιδράσει απέναντι σε απειλές και κινδύνους.
Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του.
Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.
Σημάδια και συμπτώματα
1.Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Πρόκειται για μια χρόνια αγχώδη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συχνές και επίμονες ανησυχίες για πολλαπλά θέματα της ζωής (εργασία, σχολική/φοιτητική απόδοση, οικογενειακά θέματα κλπ.). Το άτομο αισθάνεται ότι δε μπορεί να ελέγξει και να περιορίσει την ανησυχία του η οποία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες και προκαλεί σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητά του. Η διαταραχή συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:
-Ανησυχία
-Αυπνία
-Μείωση συγκέντρωσης
-Τρόμο
-Μυϊκή ένταση
-Εύκολη κόπωση
-Ευερεθιστότητα
-Διαταραχή ύπνου
2.Διαταραχή Πανικού
Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει αιφνίδια και ανεξέλεγκτα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους, που ονομάζονται κρίσεις πανικού. Η ΔΠ έχει συνήθως τα εξής συμπτώματα:
-Έντονος φόβος για πιθανή απώλεια της ζωής
-Έλλειψη ελέγχου και συγκέντρωσης
-Φόβος για κλειστούς χώρους – έλλειψη οξυγόνου
-Δύσπνοια – αίσθηση πνιγμού
-Ταχυκαρδία
-Τάση λιποθυμίας
-Ζάλη και τρέμουλο
-Αίσθημα βάρους στο στήθος
-Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα στο σώμα
-Ναυτία και ανακατωσούρα στο στομάχι
-Έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα
3.Διαταραχή κοινωνικού άγχους
Η διαταραχή κοινωνικού άγχους ή αλλιώς κοινωνική φοβία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό φόβο και άγχος στις καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο.
-Το άτομο αγχώνεται ή νιώθει φόβο στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις
-Αποφεύγει ή υπομένει με έντονο φόβο τις κοινωνικές περιστάσεις
-Για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών ο φόβος, το άγχος ή η αποφυγή είναι επίμονα
-Δυσλειτουργία στο κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του
-Κοκκίνισμα και εφίδρωση όταν βρίσκονται γύρω του άλλοι άνθρωποι
-Αίσθημα αμηχανίας, ταπεινότητας ή απόρριψης όταν τον κοιτούν η του μιλάνε άλλα άτομα.
Για να αξιολογηθεί μια διαταραχή άγχους αρχικά το άτομο θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ιατρό. Να ελεγχθεί αν είναι ψυχογενή ή οργανικά τα αίτια (θυρεοειδής αδένας, χαμηλά επίπεδα σακχάρου κλπ) και να τον παραπέμψει σε κατάλληλο ειδικό.
Αν είναι ψυχογενή τα αίτια τότε η αντιμετώπιση γίνεται με ψυχοθεραπεία, φάρμακα η συνδυασμό και των δύο.